Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Zašto je bazen promenio svoju prvobitnu namenu?

Mislim da je ‘74. zapravo izgrađen bazen 25. maj . On je napravljen za potrebe prvog Svetskog prvenstva u sportovima na vodi. To su bili sportovi plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu, sinhrono plivanje i prvo Svetsko prvenstvo je baš održano u Beogradu. Tom prilikom su svi bazeni u Beogradu dobili novi glanc ili su neki izgrađeni, ne mogu se sad setiti ali ovaj je definitivno izgrađen i tada se kej sredio i to je ‘72, ’73... Ja ne mogu sad da se tim baš tačno kad je to počelo da se radi, jedno godinu dana ranije... Ne znam, jedno godinu dana su oni to radili, vrlo su ekspresno uradili moram da kažem, eno tamo na bazenu i stoji uspomena da je drug Tito dolazio da otvori. Ja se toga dobro sećam, pošto sam ga tada prvi put video izbliza. Mi iz osnovne škole “Braća Baruh”, bili smo dovedni da budemo špalir ovde, sa druge strane podvožnjaka tamo, ‘de je kraj ulice, mislim da je Tadeuša Košćuškog se pretvara polako u podvožnjak, tamo između škole “Petar Drapšin” i ovoga... I onda je on prošao tamo sa Jovankom u jednoj vrlo širokoj limuzini, rek’o bih da je bio prilično smoren, mislim, ali to je možda samo moj utisak, ovaj ne tvrdim da je to istorijska istina.. al` mi smo morali da stojimo tu blizu, pored same ivice ulice i nama je bilo dosadno, ja bih rekao... meni sigurno. Nema veze bilo je to zanimljivo, oni su dolazili tu da otvore to i onda smo... Posle toga nam je ostao taj bazen. Ono što je zanimljivo za njega je da su odmah otkrili falinku, da je taj bazen kraći nego što treba da bude za plivanje, tako da je korišćen samo za sinhrono plivanje, u stvari nikakva takmičenja u plivanju se nisu tu održavala, od tad pa do sad ja ne znam, neko je negde u stvari uspeo da promaši dimenzije bazena kakav treba da bude jedan olimpijski bazen.
  • 25. maj, olimpijski bazen
  • SRC Milan Gale Muškatirović, Tadeuša Košćuška 63
  • Dragan Ambrozić
  • Sportski centar “25. maj” kako ga i dalje zovu Dorćolci ali i drugi posetioci, danas se zove Sportsko - rekreativni centar “Milan Gale Muškatirović”. Mesto na kojem se nalazi Centar ranije nije smatrano delom Dorćola ali je vremenom to postalo. Staro ime Centra, “25. maj” toliko se urezalo u svest ljudi da sem toga što ga i dalje koriste, ono je postalo toponim za deo grada, a danas integralni deo Dorćola.