Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Sećanje na mirne dane u ulici Strahinjića Bana

Kako se pojavila Strahinjića Bana? Sećam se još uvek dobro vremena’ 89. kada se neko otiskuje recimo u šetnju. Od tamo Dositejeve, Francuske do Kalemegdana. Ide tako pod noćnim krošnjama, znači samo na sredini ulice postoji samo red svetiljki, parkirani automobili, tišina je. Čuje se ponegde lavež, ponegde se čuje televizor, i u takvoj tišini znači potpuno jedna divna meditativna šetnja, pločnik svetluca ako je kiša. Dođe se do parka. Tu se napravi neki krug i vrati se kući. Negde pred ponoć to je bila jedna od najprijatnijih šetnji. Druga veoma prijatna šetnja bi mogla biti recimo Bulevarom revolucije ili bilo kojom od tih dugačkih ulica noću. To je onaj trenutak kad ne želiš ni na šta posebno da misliš a želiš da se fokusiraš ipak na sve… Želiš neki dodir s gradom ali da on ne bude preterano intenzivan. I već ‘93. i danas tu su razni Kandahari, razni orijentalni sportski prenosi, ritmovi ovakvi, mašine nafurane... to rad motora... Šta reći?
  • Najlepša šetnja
  • Strahinjića Bana 1
  • Milica Lapčević
  • Ulica koja se proteže od Skadarlije pa sve do ulaska na Kalemegdan specifična je po tome što vrlo intenzivno sa sociološkog aspekta odslikava lokalne promene koje daju pečat uzgledu celog grada. Ne tako davno, Beograd pamti ovaj "potez" kao jedno od mirnijih mesta za šetnju i razgovor tokom toplih letnjih večeri na betonu. Zanimljivo je kako se takav opis za kratko vreme menja u niz kafića novopridošle kulture koja je preplavila ovdašnje prostore. Nekada mirna ulica za šetnju i odmor od gradske vreve, danas je prepoznatljiva kao savremena promenada generacija stasavalih tokom turbulentnih godina u bliskoj istoriji naše zemlje.