Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Nedeljna liturgija, 30. septembar 2012 godine

  • Nedeljna liturgija
  • Crkva Aleksandra Nevskog, Cara Dušana 63
  • Došavši u Srbiju kao podrška u borbi protiv Turaka ruski dobrovoljci su 1876. sa sobom doneli i pokretnu “poljsku” kapelu. Posvećena je svecu i velikom knezu koji je odneo pobedu nad nemačkim krstašima u XIII veku. Po završetku rata, oprema kapele smeštena je u improvizovanu crkvu koja se nalazila na uglu Cara Dušana i Dubrovačke ulice, na mestu današnje Tehničke škole “Drvo art”. Crkva dugo nije imala svoje zdanje te je više puta premeštana na različitim loakcijama na Dorćolu. Godine 1912. počeli su radovi na projektovanju novog hrama na novom mestu – praznoj poljani gde se do 1862. nalazila Vidin kapija, glavni ulaz u dunavski deo beogradske “varoši u šancu”. Crkvu je projektovala Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji, ali su ratovi onemogućili ostvarenje njenih zamisli. Na tim temeljima crkvu su tek 1927-29. izidali arhitekte Petar Popović, Vasilije Androsov i Dušan Babić u kombinaciji moravskog i savremenih stilova. Mermerni ikonostas, prvobitno namenjen crkvi na Oplencu, darovao je kralj Aleksandar. Na njemu se nalaze ikone ruskog slikara Borisa Seljanka. Ovo je parohijska crkva celog Dorćola.