Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Ko radi treću smenu?

Sad za Zavod mogu da kažem da su se do 2004. godine dešavale te čudne okolnosti zaposlenima ili saradnicima koji su bili angažovani ovde u Zavodu po pitanju dežurstava, obavljanja radova, dakle i istraživačima i spremačicma i tehničkom osoblju i tako dalje. Elem, porodica jevrejska, a vi znate da se nalazimo u jevrejskoj četvrti koja je nekad bila dole od ispod Cara Dušana do Dunava, a sada odnosno od 19. veka jevrejska mahala takozvana se proširila i na ovo područje tu u blizini džamije. Porodica koja je ovde nekada živela se prezivala Eškenazi tako da i samo prezime govori kojoj grupi jevrejskog naroda su pripadali, znači tim takozvanim severnim jevrejima koji su govorili jidiš i nemački dijalekat imali. Porodica koliko sam uspeo da dođem u tim arhivskim dokumentima se sastojala od bake, dede, dva sina. Jedan je bio oženjen, drugi nije, što je neobično za jevreje i taj koji je bio oženjen imao je troje dece. Dvadesetih godina je porodica bila na okupu, dakle svi se pominju, kada bi trebalo da je i loza zasađena. I postoje dve verzije njihovog stradanja u Drugom svetskom ratu. Jedna jeste, da je pošto je ovaj prostor Dorćola dosta stradao u šestoaprilskom bombardovanju, da je jedna od bombi pala i da su oni svi izginuli tom prilikom i da su ih komšije sahranile u dvorištu kuće, a druga jeste da su se opirali prilikom hapšenja radi odvođenja u logor Staro sajmište ili u onu pokretnu gasnu komoru i da su onda na licu mesta stradali odnosno ubijeni uglavnom da su nasilom smrću postradali nažalost. I tu priču spominjem zbog onog što se dešavalo nakon toga. Nemamo podatke o neobičnim okolnostima tokom pedesetih, šezdesetihtih, sedamdesetih godina jer se Zavod koji je osnovan 1967 godine prvobitno nalazio u Nemanjinoj ulici gde je danas zgrada ministarstava, pa nakon toga u ulici Kralja Petra, da bi se iz te zgrade u ulici Kralja Petra početkom osamdesetih godina preselio u ovu zgradu koju je država sagradila za Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. I već tokom osamdesetih godina od strane istraživača, znam im imena, ali razumete me da zbog diskrecije neću pominjati ime, su počele te okolnosti ne samo čudnih događanja noću nego i rano jutro, pa čak i tokom dana. A to je recimo da je neko sam u zgradi da se čuje povlačenje vode ili putovanje vode kroz cevi, pa u garaži tad je to bila kotlarnica isto kao povlačenje džakova sa cementom, pa onda razni čudni zvuci do najčudnijih i najuverljivijih za one koji su to doživeli ja nisam srećom, a to je penjanje uz stepenice a da nikog nema znači da nema fizičke pojave. I naravno da su ljudi zavisno od toga kakav imaju odnos prema svetu religiozan, nereligiozan, ateistički tada možda većinom, sujeverni, ne sujeverni svi isto doživljavali i različito reagovali, većinom uplašeno što je za očekivati kako bi većina od nas, a bilo je onih koji su racionalizovali eto kako smo ih mi odmila nazvali to je treća smena naša, ništa neobično navikli smo na njih...
  • Treća smena
  • Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4
  • Peđa Pivljanin
  • Zavod za proučavanje kulturnog razvitka osnovan je 20. aprila 1967. godine Zakonom o zavodu za proučavanje kulturnog razvitka kao ustanova u oblasti kulture. Ova ustanova bavi se naučnim, razvojnim i primenjenim istraživanjima, izradom studija i analiza u oblasti sociologije kulture i kulturne politike, prikupljajući informacije i dokumentaciju o kulturi, umetnosti i medijima u zemlji i inostrantstvu. Do danas, tokom, sada već duge i bogate istorije ZAPROKUL predstavlja mesto međugeneracijskih i međunarodnih susreta mnogobrojnih istraživača, teoretičara i drugih radnika u kulturi. Samo nakon godinu dana od osnivanja, a kao deo stalne izdavačke delatnostiu okviru Zavoda izlazi časopis „Kultura“ u kojem je objavljeno više stotina stručnih tekstova budućih profesionalaca (studenata) i već afirmisanih autora u oblastima kulture, medija, umetnosti, sociologije, psihologije... Iako visoko stručna, ova ustanova poznata je po svojoj otvorenosti za različite vrste saradnji sa drugim organizacijama, institucijama i ustanovama u cilju popularizacije teorijske misli u pomenutim oblastima. Sve publikacije, studije i istraživanja dostupni su na sajtu Zavoda.