Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Preteča modernog sportskog centra

To Đačko kupatilo nalazilo se otprilike gde je sada ovaj Spomenik braniocima Beograda na Dunavu. To kupatilo 30-tih godina prošlog veka pokrenuli su profesori fizičkog vaspitanja koje se tada zvalo gimnastika iz realke, a realka je gimnazija poput današnje Matematičke gimnazije. Ona se nalazila u zgradi gde je sad Pedagoški muzej a to je Tadeuša Košćuška i Uzun Mirkove, na samom uglu preko puta Kalemegdana. Ti profesori su insistirali i tu je formirano to đačko kupatilo koje je bilo samo za đake i roditelje. Međutim vremenom ono se razvijalo da bi konačno postalo opšte gradsko kupatilo. Postojale su kabine, postojao je jedan ponton tu je bio bazen u tom pontonu tu su se igrale šuge. Tu je naročito bio poznat neki Vladimir Gerovac, čuveni Gera, koga niko nije mogao da uhvati kad se igraju šuge, kad njega treba da hvatate, to je bilo neuhvatljivo, šta je radio da li se hvatao za ove daske ili nije, on kaže da nije. Tako da kad je on bio u bazenu to je pretila opasnost da ponton propadne jer je toliko bilo naroda. Zatim, tu se igrala košarka, igrao se fudbal. Pored kupatila bio je pesak - to je bio pesak gde su bageri istovarivali sa brodova i on je služio za izgradnju Beograda koji je tokom Drugog svetskog rata prilično porušen. Na tom pesku su se igrale čuvene utakmice, timovi su bili takozvani Mladi i Stari. Ti Stari su možda bili negde 30 godina, a Mladi su bili tu oko 20. To su bile čuvene utakmice - igralo se po pesku, bosi samo u gaćicama, mlađi su vrlo često pobeđivali, međutim ako ti stariji daju gol odmah prekidaju i njihova je pobeda. Svi smo se skupljali tamo, znali smo sve šta ko nosi i ako nekoga tražiš i ne možeš da ga nađeš kod kuće pravo dole na pesak i gledaš po onim stvarima, aha, znači tu je, sedneš on će doći jer se uglavnom tada u početku sezone spuštalo od Galebove stene do Đačkog kupatila to je bio trening, pa se onda preplivavala Sava, da bi se ušlo u kondiciju i preplivavao Dunav što ni najmanje nije bilo lako.
  • Đačko kupatilo
  • Teniski centar Novak, Tadeuša Košćuška 63a
  • Zoran Perić
  • Đačko kupatilo nalazilo se na obali Dunava, otprilike gde su danas teniski tereni „Novak“. Izgrađeno je leta 1920. godine na inicijativu „Zajednice doma i škole“, ustanove osnovane nešto ranije u Drugoj realnoj gimnaziji. Osnivanje i rad Zajednice zdušno je pomagao direktor gimnazije Mirko Popović, koji je mnogo polagao na vannastavne aktivnosti učenika i njihovo intelektualno i fizičko razvijanje i u slobodno vreme. Đačko kupatilo je ličilo na ostala kupatila sa svojim drvenim kabinama i ograđenim delovima za kupanje (tj. bazenom, jednim za muške a drugim za ženske. Bilo je otvoreno ne samo za gimnazijalce, već i za studente pa i za građanstvo. Kao najveće i najpoznatije od nekoliko kupatila na ovom potezu postalo je omiljeno okupljalište mladih, gde se kupalo, igrao fudbal i košarka, kuglalo ili vozilo u čamcima kupatila. Đačko kupatilo imalo je i tekuću vodu za piće i tuševe, gimnastičke sprave, organizovalo je i školu plivanja a imalo je i sekcije za veslanje i sportski ribolov. Godine 1959. u njega se useljava „Akademski kajak klub“ koji tu ostaje sve do uklanjanja kupatila 1974. tokom radova na izgradnji sportskog centra.