Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Zasluge Luke Ćelovića za uređenje skoro celog gradskog kvarta

Od te bukvalno raskrnice kreće sve, on je sazidao gotovo celu Zagrebačku ulicu, dobar deo ulice Gavrila Principa, gotovo sve zgrade do Ekonomskog fakulteta i park koji je danas, jeste park ali je ruglo od parka u odnosu na to šta je bio, to je park kod dolaznih perona na autobuskoj stanici, koji je on uz dozvolu gradske opštine, to je bio njegov plac, na svom placu napravio park, koji je poklonio Beograđanima i to je tada važio za najlepši park u Beogradu, samim tim naravno u Srbiji, jer bio je po ugledu na najlepše parkove evropske parkove. I dan danas postoje neke fotografije tog parka. Prvo bio je otrplike oko 4 puta veći nego ovaj sada, a o uređenju da ne govorimo, lično je Luka Ćelović plaćao baštovana da svaki dan brine o tom parku, možete zamisliti kako je to bio bukvalno biser u ovom kraju pogotovo što se park spuštao na reku. Tako da kad se vratimo sada unazad videćete da maltene čitav kvart je Luka Ćelović sazidao.
  • Park na poklon
  • Park Bristol
  • Igor Đajić
  • Od kada se 1879. nakon učestvovanja u ratovima protiv Turaka skrasio u Beogradu, Luka Ćelović Trebinjac (1854-1929) počinje da stvara sebi ugled i bogatstvo u ovom kraju. U narednih pola veka Ćelović i Savamala će postati neraskidivi pojmovi. Svoju prvu trgovinu otvorio je na početku ulice Kraljevića Marka, gde će kasnije podići svoju kuću u kojoj će skromno živeti do kraja života. U ovom kraju se kretao i sticao, od ovdašnje trgovine je zavisio. Kao predsednik Beogradske zadruge, najvećeg novčanog zavoda u Kraljevini Srbiji, 1908. godine je pokrenuo akciju za izgradnju njene nove palate koju je smestio prekoputa svog stana. Naredne godine ruši stari Paranosov han i sredstvima Zadruge gradi moderan hotel „Bristol“. Na njegovom imanju uređuje se i Nikoljski park (kod današnjih izlaznih perona autobuske stanice) ali i mnoge druge stvari koje su Savamalu učinile krajem koji nije nimalo zaostajao za centrom varoši. Nakon rata podiže zgrade uz celu neparnu stranu Zagrebačke ulice i još mnoge druge zgrade u ovom kraju koje sve skupa 1926. zaveštava Beogradskom univerzitetu.