Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Najlepši trg u Savamali?

  • Mali Pijac
  • Na mestu gde se sastajalo čak pet ulica (nakon rušenja Paranosovog hana 1908. danas je tu i šesta – nastavak Karađorđeve) sasvim spontano nastalo je proširenje nazvano Mali pijac tj. Mali trg, kako je ponekad beležen. Raskrsnica je bila okružena zanatskim i trgovačkim radnjama među kojima se od kada je 1860. podignut isticao hotel „Bosna“. Iako se nijedna adresa nije vodila ne ovo ime, Mali pijac bio je poznat svima (ne samo po pesmi u kojoj ga plavi Sava) i mnoge stvari i razdaljine u Savamali su se određivale u odnosu na ovo mesto. Nakon odlaska beogradskih Turaka 1867, na sredini raskrsnice podignut je krst od crvenog mermera, dar trgovca Ćire Hristića podignut u znak sećanja na Karađorđeve borce poginule pri zauzimanju Beograda 1806, ali prećutno i na žrtve sukoba 1862. godine. Na Malom pijacu su na prelasku XIX u XX vek podignute najlepše zgrade Savamale: kuće Krsmanovića i Luke Ćelovića, Vučova kuća na Savi, nova palata Beogradske zadruge i hotel „Bristol“. U toku podizanja poslednja dva zdanja, Hristićev krst je sklonjen u obližnji Nikoljski park; na njegovom mestu prvo je podignut telefonski stub no i on je nekoliko decenija kasnije ustupio mesto nadolazećoj buijci vozila koja je preplavila ceo Pijac i koja i danas njime suvereno gospodari.