Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Gde je završio dom kulture na vodi?

Pa nekad je ova Savamala živela, za razliku od danas kad je sve to pusto. Nema ni tih ljudi ni tog... Za raliku od nekad ovde sad više ono kao rekreativno nešto, Savamala mu dođe kao neka rekreativna zona, dok se ranije tu živelo. Tu recimo gde je ovaj boem tu je bio Dom kulture JRB, tu su se davali filmovi i ja kad sam se tu doselio kao malog mene je oduševljavalo, ne znam da li sećate, ustvari verovatno ste čuli da se pre filma davao filmski žurnal tj. filmske novosti. E to je bio jedini bioskop gde nije bilo tih filmskih novosti već su se davali crtani filmovi i to je normalno za decu bilo oduševljenje jer 60-tih godina retko ko je imao televizor i gde su mogli da gledaju crtane filmove? Nigde. Tako da taj bioskop je bio ono senzacija za decu jer su mogli da vide crtane filmove. Sećam se da je karta bila... žuta ono novčanica... 20 i 50 dinara. Međutim to je kasnije, valjda zbog dotrajalosti taj šlep je odvučen. Ja mislim da su ga oni odvukli u kladovo u brodogradilište na remont, pa da li ga nisu uspeli remontovati, uglavnom on je završio kod nas u firmi u Prahovu bio je kao ponton, kao štek za vezivanje brodova i tu je bila majstorksa radionica. Tu su oni kad mi dođemo sa puta majstori dolazili da nam poprave već šta treba na brodu.
  • Crtaći pre filma
  • Vukašin Dražić
  • JRB osnovano je 1945. godine a današnje ime ponelo je sedam godina kasnije. Nastavlja tradicije brodarskih društava XIX veka počev od „Francusko-serbskog parobrodarskog društva“ osnovanog 1856. Sedište mu je bilo u Beogradu gde je u Ulici kneza Miloša podignuta i velika upravna zgrada koja odražava njegovu tadašnju važnost. Svoje zlatno doba ovo preduzeće je doživelo 1960-ih i '70-ih kada je obnovilo svoju flotu i bilo jedno od najznačajnijih rečnih transportnih preduzeća od Crnog mora do Bavarske. U to vreme JRB je bilo i sistem sa velikim brojem zaposlenih i sopstvenom infrastrukturom koja se bavila potrebama radnika. Zlatno doba ovog preduzeća okončano je 1992. godine uvođenjem međunarodnih sankcija na šta se nadovezalo bombardovanje 1999. kada su porušeni mostovi preprečili plovne puteve.