Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Pijačni dan, 10.05.2014. godine

  • Bajlonijeva pijaca
  • Pijaca Skadarlija, Džordža Vašingtona 55
  • Iako nosi zvaničan naziv „Skadarlija“, ova pijaca je svima poznata kao Bajlonijeva (skraćeno – Bajloni ili, ili nepravilno – Bajlonova pijaca). Uistinu, pre no što je formirana pijaca ovaj prostor bio je samo poljana na kraju već tada svima dobro poznate Skadarske ulice u čijem samom dnu se nalazila Bajlonijeva pivara. Ranije znana kao Mala pivara, ona je 1870-ih postala vlasništvo Jakova Bajlonija (1835-1902), sina Ignjata, Čeha koji je emigrirao u Srbiju u potrazi za boljim životom. Pijaca je uređena krajem 1920-ih godina u sklopu napora Beogradske opštine da bolje organizuje snabdevanje prestonice što je podrazumevalo formiranje novih i uređenje starih pijaca. Kako je jedino upadljivo zdanje u okolini bila pivara (i njen visoki dimnjak) koju je tada vodio Ignjat J. Bajloni (1876-1935) iz treće generacije Bajlonijevih u Srbiji, Beograđani su od samog početka i pijacu prozvali Bajlonijevom. Za samo nekoliko godina nakon uspostavljanja, pijacu su okružila skladna dvospratna i trospratna zdanja. Među njima se izdvaja Nemačka evangelička crkva iz 1940-43. godine u kojoj je danas pozorište „Bitef teatar“. Zanimljivo je da je Bajlonijeva pijaca od samog početka imala svoj široki, glavni red, kojim se lako moglo preseći od Skadarske ka Ulici Jelisavete Načić.