Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Menjaža sličica kod terazijske česme

  • Koji ti plejeri trebaju?
  • Terazijska česma
  • Za Terazijsku česmu s pravom bi se moglo reći da je samo srce Terazija. Prvo zbog toga što se nalazi otprilike na mestu gde se nalazila kula mokroluškog đeriza (tj. vodovoda) koja je Terazijama podarila ime (vidi više u tekstu „O Terazijama“). Drugo, što igra sličnu ulogu kao ta znamenita vodovodska kula. Treće, zato što je to ubedljivo najstariji sačuvani objekat na Terazijama. Ova velika česma (prečnika deset a visine osam metara) podignuta je 1860. godine u čast povratka Miloša Obrenovića na kneževski presto 1858. Tako na njoj i čitamo inicijale „M.O.I.“ (Miloš Obrenović I, tj. Prvi) i godinu izgradnje. Na česmi se, naravno mnogo neupadljivije, nalazi i monogram njenog autora, građevinara Franca Lorana. Česma je izvedena u kamenu sa odmerenom romantičarskom dekoracijom koja joj daje još stariji izgled. Skoro je neizmenjena, osim samog vrha koji je nekada bio drugačijeg oblika i od kamena. Nedostaju joj i dugačke lule koje su vodu iz lavljih usta približavale ivici, čime je, nažalost, izgubila svoju praktičnu ulogu i svedena na dekorativni vodoskok. Godine 1911, tokom preuređenja Terazija, česma je premeštena u Topčider, kraj Miloševog konaka i crkve, gde je ostala sve do 1975. kada je vraćena na svoje prvobitno mesto (sa manjom korekcijom da bi bila dovedena u istu osu sa hotelom „Moskva“). Terazijska česma bila je svedok mnogih istorijskih događaja ali je među njima verovatno najčuvenija njena uloga u događajima posle demonstracija 9. marta 1991. kada je prostor oko nje sledeća dva dana služio kao otvorena tribina govornicima koji su se suprotstavljali vladi Slobodana Miloševića.