Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Put ikone od Beograda, preko Visa, Brindizija, Bahama i Rima

Nalazim u kući pre godinu i po dana jedno pismo te moje bake Lale Lučić - Roki iz ‘62. godine gde ona moli moju tetku da se pobrine da ikona Svetog Nikole koju ona uporno čuva dođe natrag na njeno pravo mesto. I ispriča priču kako novembra 1915. austro-ugarska ratna flota prilazi Beogradu i ispod zidina Kalemegdana se ispaljuje jedan plotun i pada na crkvu Ružicu i potpuno je ruši. Iz broda izlazi nemački kapetan i dolazi na zgarište crkve i tu otkriva ikonu. Nekim čudom ta ikona je potpuno ostala neoštećena . On je uzima i uzima jedno platno i piše pesmu u prozi, jednu vrstu pokajanja, jer je on rukovodio tim plotunom koji je srušio jedan verski objekat i on je hrišćanin bio. Daje jednom srpskom vojniku tu ikonu i neobjašnjvim izvorom informacija ta ikona iz ruku tog vojnika, verovatno se moja baba tu negde našla, on njoj daje na čuvanje. I ta moja baba tetka nju preko Visa, preko Brindizija, preko Floride, preko Bahama nazad u Rim i moja tekta je ‘87. nju sa njenim stvarima nazad vraća u Beograd, živu tetku i ona umire valjda ‘89. godine. I sve te stvari su bile tu i ja nalazim taj papir i dižem glavu i ugledam ikonu Svetog Nikole, koju sam ja nakačio na jedan ekser u mojoj tu momačkoj sobi i prolazi mi kroz glavu da je možda to to i okrenem ikonu i vidim pozadi platno i dajem jednoj koleginici moje žene iz Filološke gimanzije profesorki nemačkog koja uspeva da dešifruje prvu strofu te njegove pesme u prozi gde kaže: Ja naiđoh na čudom izazvanim sačuvanu ikonu i iz pokajanja je predajem, ne znam kome... otprilike tako... u zgarištu u ruševinama posle mog plotuna, tako nešto ima napisano. I ja onda naravno kapiram da je to to i odlučujem da je poklonim nazad u crkvu Ružicu.
  • Ikona Svetog Nikole
  • Dom porodice Pavlović, Gospodar Jevremova 39
  • Đorđe Pavlović
  • Kuća u Gospodar Jevremovoj ulici podignuta je 1882. godine kao prizemna porodična kuća Koste St. Pavlovića, tadašnjeg načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Dom Pavlovića bio je pozornica društvenih dešavanja u kojima su učestvovale mnoge značajne ličnosti političkog i kulturnog života. U njemu se nalazi i bogata, decenijama sakupljana, porodična zbirka domaće i strane umetnosti, dokumenata, odlikovanja, nameštaja, dela primenjene umetnosti, kao i obimna biblioteka. Deo kuće je nakon pedeset godina renoviran i otvoren za javnost kao kulturni centar nudeći različite programe namenjene svim generacijama.