ImprovE 2.9 | Zvučna šetnja Dorćolom | Dorćol Soundwalk |

2013-09-15_zmd_improv_1200px_NK-2

[English version bellow]

Deveti po redu događaj u okviru platforme za savremenu umetnost ImprovE kolektiva, osmišljen kao prva zvučna šetnja Dorćolom, održan je u nedelju 15. septembra sa početkom ispred UK Parobrod.

Na poziv ovog kolektiva i u saradnji sa projektom „Zvučna mapa Dorćola“ sedmoro umetnika kreiralo je jedinstvene audio materijale sačinjene od snimaka prikupljenih na ulicama u kojima se šetnja odvijala. Posetioci su uživali u muzici kao novom načinu doživljaja grada,a na kraju svake numere, čekala ih je nova tačka/priča sa zvučne mape.

Naša ideja je da šetnja postane dostupna svima, pa iz tog razloga, sav materijal kao i mapu kretanja u pdf formatu nudimo na našem blogu za preuzimanje.

Nadamo se da ćete uživati i da ćete nam nakon šetnje pisati o utiscima. Svoje komentare i preporuke za nove šetnje možete ostaviti na našoj FB stranici ili Twitter profilu @ZvucnaMapa.

Paket cele zvučne šetnje možete preuzeti na bandcamp stranici ImprovE kolektiva.

Spisak umetnika koji su učestvovali:

Hems (BR/UK) https://soundcloud.com/hems

Mnemonic45 (MK) https://soundcloud.com/mnemonic45

Atom/Output (RS) https://soundcloud.com/atom-output

Jan Nemeček (RS) https://soundcloud.com/jan-nemecek

Zartzinfect (RS) https://soundcloud.com/notinfected

Pedro Oliveira (BR/DE)  https://soundcloud.com/partido-alto

Sam svoj sopstveni ringišpil (RS)

2013-09-15_zmd_improv_1200px_NK-19

ENGLISH VERSION

ImprovE collective’s ninth event within the platform for contemporary art, in the form of the first sound walk along Dorćol, took place on Sunday, 15th September and began in front of the UK Parobrod.

At the invitation by this collective and in collaboration with the project „Sound Map of Dorćol“, seven chosen artist created new soundscapes using recordings of sounds from the streets designated for this walk. Visitors enjoyed the music as a a new way of experiencing the city, and at the end of each song, there was a new spot/story from the sound map.

Our idea is to make this walk available to everybody, and for that reason, all materials and map routes in pdf format can be downloaded from our blog.

We hope that you will enjoy and share your impressions with us after the walk. Your comments and suggestions for the future walks, you can leave on our FB page or Twitter profile @ZvucnaMapa.

Whole Soundwalk package can be found on the bandcamp page of ImprovE collective.

List of participating artists:

Hems (BR/UK) https://soundcloud.com/hems

Mnemonic45 (MK) https://soundcloud.com/mnemonic45

Atom/Output (RS) https://soundcloud.com/atom-output

Jan Nemeček (RS) https://soundcloud.com/jan-nemecek

Zartzinfect (RS) https://soundcloud.com/notinfected

Pedro Oliveira (BR/DE)  https://soundcloud.com/partido-alto

Sam svoj sopstveni ringišpil (RS)

2013-09-15_zmd_improv_1200px_NK-16

Iz arhive F.K. Dorćol

Naš sagovornik Emil Leudar na razgovor o F. K. Dorćolu sa sobom je poneo i materijal koji je prikupljao tokom nekoliko decenija. U svojoj arhivi poseduje veliki broj fotogarafija sa utakmica, dokumenata i fotografija u vezi sa osnivanjem kluba. Sve to, spakovano je u sveske u kojima su nezvanični statističari kluba sa tribina vodili zapisnike o odigranim utakmica, koje su dopunjavali isčecima iz novina, svojim komentarima itd. Neke od materijala smo skenirali i objavlujemo ih u ovom postu. Emil je inače nezvanično najbolji strelac kluba u istoriji, a on sam ne zna koliko je golova postigao.

1.Beleska o inicijativi za osnivanje FK Dorcolac
Lična beleška o inicijativi za osnivanje F.K.Dorćol

6.Skupstina FK Dorcol 1958 god.Sala bioskopa Braca Baruh sadasnji REX
Skupština kluba, 1958 godine, sala bioskopa Braća Baruh, današnji Kulturni centar Rex

3.Dorcol Sindjelic 3 1.Teren Radnickog Bgd u Dunavskoj ulici preko puta sadasnje AK Kompresor.19.06.1958
F.K. Dorćol – F.K. Sinđelić 3:1, utakmica je odigrana na nekadšanjem terenu radničkog koji se nalazio u Dunavskoj ulici, 1958. godina

_MMM9854
Iz zapisnika, foto: Belgrade Raw

_MMM9874
Poster za utakmicu ženskih klubova Dorćola i Jugoslavije, poster drže Emil Leudar i Vlada Radojević, foto: Belgrade Raw

Zvučna šetnja Dorćolom – Poziv za realizaciju radova

Sound walk

Zvučna mapa Dorćola i ImprovE2.0 kolektiv objavljuju poziv za realizaciju zvučnih radova koji će biti predstavljeni u okviru Zvučne  šetnje Dorćolom 15. septembra 2013. godine.

Odabrani radovi biće prezentovani kao audio ‘podloge’ prve beogradske zvučne šetnje čija će putanja obuhvatati sedam šetačkih trasa mapiranih između već postavljenih tačaka na ZMD.

Učesnici-šetači  moći će da preuzmu ove radove posredstvom svojih smart-telefona i mobilnih audio-uređaja na punktu koji će biti postavljen ispred UK Parobrod , a potom i da ih preslušavaju tokom trajanja šetnje.

Instrukcije za autore

Da biste učestvovali potrebno je da se prijavite slanjem mejla koji će sadržati: ime, prezime autora i kratku biografiju, na adresu improv2.0@gmail.com, najkasnije do 10. avgusta, nakon čega ćete dobiti snimak zabeležen na jednoj od šetačkih deonica. Dobijeni snimak predstavlja polaznu tačku za vaš zvučni rad koji treba da ponudi autentično umetničko viđenje zvučnog dorćolskog okruženja. Trajanje rada mora da bude identično trajanju zapisa.

Radove slati u mp3 320 kbps formatu na adresu improv2.0@gmail.com najkasnije do 25. avgusta.

Ideja

Ideja za realizaciju ovog projekta potekla je iz koncepta mapiranja zvučnih pejzaža (soundscapes) kojim se dokumentuje atmosfera i dinamika jednog okruženja pomoću grafičkog i audio zapisa. Jedan od najboljih načina za ‘upoznavanje’ sa zvukovima okruženja je zvučna šetnja (soundwalk) – šetnja kojom se stvaraju predstave o određenom okruženju slušanjem i koncentrisanjem na zvukove.

Cilj Zvučne šetnje Dorćolom je da se jedan od najstarijih delova Beograda sagleda i istraži iz zvučne/slušalačke vizure, da se uspostavi interaktivni odnos između učesnika – autora radova, šetača i zvukova okruženja, tj. Dorćola, te da se uopšte stekne sposobnost razumevanja zvukova okruženja i njihovog značenja.

Dorćol, kao mesto susreta različitih kultura i tačka dijaloga između istorije i savremenih tokova, otvara prostor da ovakva ideja doživi svoju punu realizaciju, ali istovremeno i da postane i pokretač sličnih akcija u drugim delovima grada.

 

 

Debeli protiv mršavih

Tokom rada na snimanju materijala o Fudbalskom klubu Dorćol došli smo do priče o zanimljivom duelu koji se svakog 7. jula do sredine 80-tih godina, odigravao na terenu ovog kluba.

Ekipa Debelih 1955. godine, rezultat Debeli : Mrsavi 4 : 2
Ekipa Debelih u pobedi nad mršavim 4 prema 2, 1955. godine

Uskoro ćemo postavati još materijala o F.K. Dorćol kao i dve tačke na mapu koje su u vezi sa ovim klubom.

Pozdrav

Fabrika čokolade Šonda

Uskoro ćemo postaviti novu tačku koja je u bliskoj vezi sa mestom na kojem se nalazi današnja zgrada fabrike Mona. U skladu sa tim evo nekoliko reči koje je prirpemio naš stručni saradnik Vladimir Dulović o toj zgradi:

Mihailo Mika Šonda, bio je najstariji sin uglednog trgovca Koste, Cincara koji je u Beograd došao iz Klisure u Makedoniji. Kada je skupa sa svoja dva brata završio zemunsku Trgovačku školu, Mihailu je otac 1902. na Jaliji podigao omanju fabriku slatkiša i leda. Kako je posao išao odlično fabrika je dva puta proširivana, poslednji put 1922. kada je dobila svoj velelepni izgled koji su zapamtili mnogi Beograđani. Nakon Drugog svetskog rata tu je smeštena Grafička škola a posle njenog iseljenja «Narodna radinost» od koje ju je kupila modan kuća Mona koja je zgradu temeljno prepravila. Mika Šonda je kao jedan od najuglednijih beogradskih trgovaca i industrijalaca postao predsednik upravnog odbora moćne Beogradske zadruge. Poginuo je kada je tokom Drugog rata bomba pogodila njegovu zgradu u Kosovskoj 5.

Ovo zdanje nalazi se na adresi Cara Uroša 62 – 64, a danas predstavlja jedan od najbitnijih primera industijskog nasleđa Beograda. Više o ovom mestu i drugim koja predstavljaju ovakvu vrstu nasleđa možete naći u Publikaciji Muzeja nauke i tehnike Industijsko nasleđe Beograda, čiji je autor Rifat Kulenović (link).

Takođe, na nedavno pokrenutom sajtu Narodne biblioteke Srbije Veliki rat (velikirat.nb.rs) pronašli smo zanimljiv materijal u vezi sa aktivnostima fabrikoe Šonda koji možete pogledati ovde

Stara Dorćolska škola

Stara Dorćolska škola odnosi se na današnju Drvoart školu, na istom mestu do 1969. godine nalazila se osnova škola “Janko Veselinović”. Zgrada je izgrađena 1983 godine za držvanu školu koja je do tad promenila nekoliko lokacija na Doroćolu, u Jevrejskoj ulici, zatim nekoliko godina kasnije u na uglu Knićaninove i Dušanove. Godine 1969. škola se seli na novu lokaciju na kojoj se i danas nalazi u Umčarskoj ulici na Voždovcu a istu zgradu useljava se Drvnoprerađivačka škola “Momčilo Popović Ozren”, koja se takođe nalazila na Doroću u na adresi Dunavski kej 34.

O školi nam je pričao Vlada Radojević koji nam ustupio i Almanah škole štampan 1962. godine u kome ćete naći dosta informacija o samoj školi ali i Dorćolu, pre toga poslušajte Vladu.

Almanah u .pdf formatu možete preuzeti ovde.

Ragbi klub Dorćol

Pripremo novu tačku o Ragbi klubu Dorćol. Pre nego što tačka bude objavljena na mapi,
spripremili smo nekoliko kratkih snimaka, čisto da vas uvedemo u priču, da čujete s kim imate posla.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo Vuku i Filipu. Bili su jako zanimljivi sagovornici.