Dobrodošli!
Welcome!

Kada pristupite Mapi, klikom na pin učitava se naziv priče, a putem opcije "pročtaj više" učitavate tačku. Svaki kraj grada ima svoju boju pina.

When you access the Map, clicking on the pin opens the name of the story and by clicking on “read more” will open information on that spot.

Ukoliko želite da preslušavate priče bez korišćenja mapa, pređite na odeljak "TAČKE".

If you want to listen to the stories without going through the Map, go to "SPOTS".

Poslednje postavljena tačka, označena je znakom (NOVO).

The latest spots are marked (NEW).

Za Vaš uređaj postoji android aplikacija Zvučna mapa Beograda. Da li želite da je instalirate?

A Belgrade Sound Map app is available for your mobile device. Install now?

Promene u kulturnoj ponudi lokalne zajednice

Od samog početka smo mi imali, da kažem i sreću da naiđemo na neke ljude u opštini Savski venac koji su eto tako, u tom momentu, 2007 – 08 kada jednostavno ništa nije postojalo, prepoznali neku ideju, kao ajde da probamo nešto da napravimo. Tako da mislim da postoji, taj neki trend džentrifikacije, koja i nije tipska džentrifikacija, ali ako se taj trend nastavi, što ima i dobre i loše strane, mislim da će biti sve više sluha i na gradskom i na opštinskom i na nivou lokalne zajednice. A to što kažem dobre i loše strane, mislim, to stvarno sve, otvaranje celog kraja, otvaranje u smislu da se sad tu nešto počinje da se otvara, neka razna mesta, ima stvarno dobrih strana, pošto se socijalna slika kraja menja, dakle dolaze ljudi, samim tim imaju neke potrebe. A opet, loše može da bude, kao što se u nekim gradovima u svetu desilo, da to vrlo brzo se pretvori u neku suštinsku komercijalizaciju, i da onda, posle nekog vremena iščeznu svi umetnički i nekomercijalni sadržaji i da se to prepusti velikim investitorima ili kome god. Siguran sam negde…bar se nadam da to neće biti slučaj i sa ovim krajem i da ćemo, eto, zahvaljujući ljudima u opštini koji su stvarno uvideli da bi ovo trebalo da ostane zaštićeno kao jedan kraj koji je imao svoje različitosti, dakle komercijalne, nekomercijalne, umetničke, dakle stari zanati, nove inicijative. Mislim da će za nekih, šta znam, u bližoj budućnosti da ide sve svojim nekim normalnim tokom.
  • Dobre i loše strane
  • Evropski centar za kulturu i debatu GRAD, Braće Krsmanović 4
  • Dejan Ubović
  • GRAD, Evropski centar za kulturu i debatu nastao je na inicijativu Kulturnog Fronta Beograd i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama. Zahvaljujući podršci Ministarstva inostranih poslova Holandije kroz program MATRA i beogradske opštine Savski venac po prvi put kod nas jedan objekat industrijskog nasleđa postaje mesto kulturnih dešavanja. Stari magacin sagrađen je još daleke 1884. godine. Preuređen je u multifunkcionalni prostor sa mogućnošću organizovanja programa kao što su izložbe, koncerti, debate, predstave, konferencije i radionice. Ideja je bila da se što je moguće više sačuva atmosfera starog skladišta na obali reke Save uvođenjem samo onih najneophodnijih novina koje su potrebne za funkcionisanje jednog kulturnog centra. (Izvor: www.gradbeograd.eu)